Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film