Nie możemy dyskutować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najodpowiedniej. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.
Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne towary, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.
Tradycyjna kuchnia włoska Kraków
Których produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz tanich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.