Dobór między kawą sypką oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką daje nam producent. Jakim sposobem w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu bez względu od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej elitarny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa mielona jest kapitalną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach móc rozkoszować się rewelacyjną kawą.
W wyborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle lokalnego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.