kawa ziarnista arabica

Zwykło się myśleć, że jeśli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

sklep z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkiem przeróżne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle podobne, to jednak się różnią.
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomal przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.