Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino Hiszpania
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.